Voda zdarma

31.05.2012 00:04

Mít vlastní zdroj vody, za který nemusíte platit, to je sen snad každého. Málokomu se to ale poštěstí. Nebo tomu alespoň dřív bývalo. Dnes už totiž může mít vlastní vodárnu každý.

 

V Šánově, malé vesnici u Slavičína, mají problémy s vodou vyřešeny. Díky unikátní dohodě z roku 1993 za vodu dodavetelům nemusí platit. Pokud nemáte to štěstí bydlet v Šánově, stále můžete mít vodu zadarmo. Unikátní řešení totiž přináší domácí vodárna.

 

Ultramoderní studna

Ceny za dodávání vody nijak nesnížíte. Spíš naopak počítejte s neustálým zdražováním. Jediné řešení je úplně na centrální zdroj vody zapomenout a hledat vlastní. Kde? Stačí běžný rybník nebo jiná vodní plocha v okolí. Jestliže v blízkosti vašeho domu nic takového není, stačí za domem vykopat studnu.

Využívání expanzní nádoby pro soukromé zpracování vody bude v budoucnosti čím dál oblíbenější. Vlastní vodárna už není nouzové řešení, ale plnohodnotná náhrada společných zdrojů vody. Zjistěte, kde je nejbližší použitelná voda a zkuste domácí vodárnu.

 

Nádoba vydrží

Na vlastní domácí vodárnu se můžete opravdu spolehnout. Nikdy vás nezradí a voda vždy poteče. Každá domácnost má jinou spotřebu vody. Běžná expanzní nádoba pro domácí vodárnu vám ale vystačí, pokud nejste zrovna Celin Dion. Slavná zpěvačka má ve svém luxusním sídle šest koupelen a tři sprchové kouty. Pro ní by asi byla běžná domácí vodárna málá.

Pro naše podnebí je vhodnější uzavřená expanzní nádoba. Otevřená varianta by měla v zimě problém se zamrzáním.

 

Voda zdarma nebude

I ve zmíněném Šánově nakonec řada lidí začne hledat vlastní vodu. Společná smlouva s vodárnami, díky které město vodu neplatí, by měla brzy vypršet. Vedení monopolního dodavatele vody ji totiž nebere vážně a peníze za vodu vymáhá soudně.

Vodu z rybníku nebo ze studny vám nikdo nevezme ani nezdaní. Jednou pořídíte zařízení a voda pro příští generace je zajištěna.